- Locatie
digitaal via Webex
- Voorzitter
- Gerrit Schuurs
- Toelichting
-
De bijeenkomst is live te volgen via:
https://venlo.raadsinformatie.nl/live - Agenda documenten
Agendapunten
-
119.00 - 20.00 uur DOMEIN 1: Welvarend Venlo, Centrumstad Venlo, Grenzeloos Venlo en Circulaire & duurzame hoofdstad plus bestuur en financiën (‘Stad met Perspectief’)
-
1.a
Portefeuillehouder: wethouder Marij Pollux
Sessievoorzitter: Gerrit Schuurs
Toelichting:
Bijgevoegde ontwerp Regionale Energie Strategie Noord- en Midden-Limburg 1.0 (RES NML 1.0) is een verdere uitwerking van de vorig jaar opgestelde Concept RES NML.
Alle gemeenteraden, Provinciale Staten en het Algemeen Bestuur van het Waterschap worden in het kader van de RES NML 1.0 gevraagd of men zich kan vinden in dit ontwerp.
Oordeelsvormende raadsbehandeling
Vanavond wordt in de gelegenheid wordt gesteld te reageren op dit ontwerp in een oordeelsvormende, richtinggevende discussie van de raad. De reactie van de raad zal vervolgens door het college worden meegenomen ter verdere uitwerking van de RES NML 1.0, die in de vorm van een raadsvoorstel in het tweede kwartaal van 2021 aan u zal worden voorgelegd ter besluitvorming.
Oplegnotitie
Omdat de RES NML 1.0 een groot en technisch document is, heeft het college een oplegnotitie voor u gemaakt (zie de bijlage), met daarin de belangrijkste informatie voor de raad.
Deze oplegnotitie geeft een beeld van de belangrijkste wijzigingen van de RES NML 1.0 ten opzichte van de Concept RES NML. Daarnaast vindt u in deze oplegnotitie uitvoerig uitgelegd en toegelicht, wat de belangrijkste ambities en acties zijn die in de RES NML 1.0. worden voorgesteld.
De RN RES 1.0 en oplegnotitie inhoudelijk in het kort:
Met de voorliggende regionale energiestrategie kijken we samen naar moeilijke vraagstukken die we alleen kunnen oplossen door als regio samen te werken en afspraken te maken. De RES die nu voorligt is een regionaal document en gaat niet over het lokale energiebeleid in uw gemeente.
Belangrijkste ambities in de RES NML 1.0:- In 2030 minimaal 25% minder CO2 uitstoot dan in 2015, door energiebesparing en kleinschalige opwek;
- Geen energie-opwek, als die energie niet gebruikt wordt;
- 1.200 gigawatt uur duurzame energie opwekken in 2030 (vergund in 2025), met duurzame zon- en windprojecten in de regio;
- Deze opgave invullen met de gerealiseerde- en pijplijnprojecten, Wells Meer en een extra inspanning voor grootschalig zon op dak;
- Daarbij de regionale ruimtelijke kwaliteit als geheel in beeld houden;
- Streven naar (gemiddeld) 50% lokaal eigendom bij grootschalige zon- en windprojecten op regionaal niveau;
- Lokale medezeggenschap bij alle grootschalige zon- en windprojecten;
- Inzetten op sociale duurzaamheid langs de principes:
o Iedereen kan meedoen (mogelijk maken participatie)
o Iedereen kan het betalen (betaalbare energietransitie)
o Iedereen kan meeprofiteren (terugvloeien revenuen naar lokale gemeenschap - Vooruitkijken naar 2050 vanuit de verwachting dat de behoefte aan duurzaam opgewekte energie blijft groeien, tijdig in te spelen op ontwikkelingen en innovaties;
- Streven naar 100% duurzame warmte in 2050.
Voor de voorgenomen acties om tot verwezenlijking van deze ambities te komen,
verwijzen we u kortheidshalve naar de toelichting hierover in de Oplegnotitie.
WAT ZIJN IN RES 1.0 DE WIJZIGINGEN t.o.v. de Concept RES NML?
Dit inhoudelijke wijzigingen t.o.v. het concept RES NML hebben te maken met:
• Participatie en communicatie:
De RES 1.0 bevat een concrete aanpak voor het betrekken van belanghebbenden (volksvertegenwoordigers, regionale stakeholders, inwoners
Sociale duurzaamheid:
Dit is verder uitgewerkt. Pijlers: iedereen kan het betalen, iedereen kan meedoen en iedereen kan meeprofiteren.
Lokaal eigendom:
De definitie van 50% lokaal eigendom is verder uitgewerkt. Dit 50% streven geldt voor het gemiddelde van alle grootschalige initiatieven op regionaal niveau.
• Energiebesparing:
De ingezette lijn van besparing is in de RES 1.0 verder uitgewerkt aan de hand van onderzoeken en gesprekken met stakeholders.
• Warmte
Onderdeel van de RES 1.0 is een Regionale Structuur Warmte (RSW). Hierin worden de warmtevraag en mogelijke regionale warmtebronnen in onze regio in kaart gebracht. Het gaat hierbij over: restwarmte, groengas, geothermie, aquathermie, zonthermie.
Vervolg voor de raad:
De gemeenten, provincie, waterschap en Enexis staan samen met de omgeving aan de lat om de afspraken uit de RES waar te maken. Deze afspraken worden, na de vaststelling van de RES 1.0 vastgelegd in een uitvoeringsconvenant. Onderdeel van het convenant zijn in ieder geval de afspraken over de verankering van de RES in het omgevingsbeleid en de afspraken over de toekomstige regionale samenwerking.
Begin maart a.s. wordt de input uit de ‘consultatiesessies’ (in Venlo: de richtinggevende Oordeelsvormende discussie van 10 februari) verwerkt in de definitieve RES NML 1.0.
Na besluitvorming in het bestuurlijk overleg RES (op 1 april a.s.) zal deze ter besluitvorming worden voorgelegd aan alle RES NML partijen, waaronder de gemeenteraden. De vastgestelde RES NML 1.0 zal vervolgens vóór 1 juli a.s. ingediend worden bij de NP RES (Nationaal Programma Regionale Energie Strategie).Bijlagen
-
220.00 - 21.00 uur DOMEIN 2: Leefbaar Venlo
-
2.a
Portefeuillehouder: wethouder Sjors Peeters
Sessievoorzitter: Gerrit Schuurs
Toelichting:
Naar aanleiding van de discussie in de raadsvergadering van 27 januari jl. en de teruggetrokken motie over de ‘verhoging van het tarief afvalstorting milieustation’, heeft het Presidium dit oordeelsvormend debat geagendeerd.
Doel van vanavond is, om als raad verkennend en opiniërend met elkaar in discussie te gaan over het onderwerp ‘afval’, aan de hand van vragen, zoals:
• Welk doel heeft de raad voor ogen voor Venlo, waar het betreft ‘omgaan met afval’?
• Welke mogelijkheden en instrumenten ziet de raad graag toegepast op Venlo (naast tariefsaanpassingen voor afvalstort en dergelijke)?
• Hoe kan de raad dit vervolgens bereiken? (Via de Kadernota? Een motie? Een nader onderzoek? Anders?)
BIJLAGEN: raads-informatieset over de periode medio 2020 t/m 28 januari 2021.
(Noot:
mede ter wille van het zo goed mogelijk benutten van de vergadertijd, verzoeken wij u in de vergadering geen technisch inhoudelijke vragen te stellen, die niet noodzakelijk zijn voor het voeren van de discussie).Bijlagen