- Locatie
Stadhuis Parterre
- Voorzitter
- Gerrit Schuurs
- Agenda documenten
Agendapunten
-
119.00 - 19.05 uur Rondvraag
-
219.05 - 19.15 uur DOMEIN 2: Leefbaar Venlo
-
2.a
Portefeuillehouder: wethouder Sjors Peeters
Sessievoorzitter: Gerrit Schuurs
Toelichting:
Voorstel
Om in het gebied Industriestraat-Stationsstraat-Parallelweg te Tegelen ongewenste ruimtelijke ontwikkelingen te voorkomen wordt aan de raad voorgesteld om voor dit gebied een (nieuw) voorbereidingsbesluit te nemen voor een te maken nieuw bestemmingsplan.
De raad wordt gevraagd:
1. Te verklaren dat voor het gebied Industriestraat-Stationsstraat-Parallelweg te Tegelen een bestemmingsplan wordt voorbereid, zoals aangegeven op de bij dit besluit
behorende kaart (GML-bestand NL.IMR0.0983.VBWindhond-0005);
2. Te bepalen dat het verboden is om het gebruik van gronden en/of bouwwerken in het gebied waar het voorbereidingsbesluit van kracht is te wijzigen;
3. Te bepalen dat het bevoegd gezag bij een omgevingsvergunning kan afwijken van het onder 2 genoemde verbod, mits de voorgenomen wijziging van het gebruik niet strijdig is met het in voorbereiding zijnde bestemmingsplan;
4. Te bepalen dat dit voorbereidingsbesluit in werking treedt met ingang van 4 november 2021.
Inhoudelijk
Op 28 oktober 2020 heeft de raad een voorbereidingsbesluit (met werkingsduur van 1 jaar) genomen met beschermende werking voor dit gebied, waardoor ongewenste ruimtelijke ontwikkelingen worden voorkomen zolang er nog geen nieuw bestemmingsplan is.
Omdat het huidige voorbereidingsbesluit na 1 jaar (binnenkort) verloopt en het bestemmingsplan nog niet klaar is, is een nieuw voorbereidingsbesluit van de raad nodig.
Het oponthoud van de voorbereiding is ontstaan door de situatie ter plaatse.
Er is sprake van een complexe juridische problematiek van een geluidgezoneerd bedrijventerrein en de geluidsbelasting op de bestaande woningen. De akoestische inventarisatie is omvangrijk en complex. Op basis van deze inventarisatie en doorrekening van de geluidsbelasting op de woningen wordt inzichtelijk gemaakt welke maatregelen nodig zijn en de technische en financiële haalbaarheid daarvan. Zie pagina 2 en 3 van het raadsvoorstel voor een nadere toelichting.
Beoogd effect
Met het nemen van een voorbereidingsbesluit wordt verklaard dat voor het betreffende gebied een bestemmingsplan wordt voorbereid en wordt voorkomen dat er in het gebied
ongewenste ruimtelijke ontwikkelingen kunnen plaatsvinden.
De voorbereiding van het bestemmingsplan is gericht op formalisering van de huidige situatie. Het bestemmingsplan zal recht doen aan de belangen van de ter plaatse aanwezige bedrijven, alsook aan de belangen van de omliggende bewoners (goed woon- en leefklimaat).
Vervolg
Na vaststelling van het voorbereidingsbesluit zal dit besluit worden gepubliceerd in de
Staatscourant en het gemeenteblad. Het besluit treedt in werking op 4 november 2021.
Tegen het voorbereidingsbesluit is geen bezwaar en beroep mogelijk.
Het college van BenW verwacht een nieuwe ontwerp bestemmingsplan met daarin opgenomen de geluidszonering, medio 2022 ter inzage te kunnen leggen. Na de zomer van 2022 zal dit bestemmingsplan dan mogelijk ter vaststelling aan de raad kunnen worden aangeboden.Bijlagen
-
2.b
Portefeuillehouder: wethouder Sjors Peeters
Sessievoorzitter: Gerrit Schuurs
Toelichting:
Aanleiding
Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo heeft een nieuw bestemmingsplan Zone Sevenumseweg opgesteld dat de wettelijke procedure doorlopen heeft en dat nu ter vaststelling wordt voorgelegd aan de raad. Zie ook Raadsinformatiebrief nr. 42.
Beoogd effect
Het bestemmingsplan maakt het planologisch-juridisch mogelijk om vier woon-werkkavels en een groen casco aan de Sevenumseweg te realiseren. Het planologisch mogelijk maken van woon-werkkavels in de Zone Sevenumseweg is m.e.r.- beoordelingsplichtig volgens categorie D11.2 van het Besluit m.e.r.: De aanleg, wijziging of uitbreiding van een stedelijk ontwikkelingsproject met inbegrip van de bouw van winkelcentra of parkeerterreinen.
Daarnaast worden door dit bestemmingsplan de bestaande voormalige agrarische bedrijfswoningen aan de Sevenumseweg positief bestemd tot ‘Wonen’, conform de feitelijke situatie.
Voor dit bestemmingsplan is een milieueffectrapportage opgesteld, die onderdeel uitmaakt van de toelichting van het bestemmingsplan.
Voorstel
Er wordt voorgesteld om:
a. Geen exploitatieplan vast te stellen;
Een exploitatieplan is niet nodig omdat er een overeenkomst is afgesloten met het ontwikkelbedrijf waardoor de kosten voor de grondexploitatie verhaald kunnen worden op de initiatiefnemer.
b. De ingediende zienswijze van reclamant 5 tegen het ontwerpbestemmingsplan niet ontvankelijk verklaren;
De zienswijze is te laat ingediend en daarmee niet-ontvankelijk.
c. De ingediende zienswijzen tegen het ontwerpbestemmingsplan deels wel en deels niet over te nemen, overeenkomstig de nota van zienswijzen;
Een groot deel van de zienswijzen wordt overgenomen. Zie hiervoor de nota van wijzigingen.
Niet overgenomen worden:
- De zienswijze van reclamant 2 over de wens tot compensatie van de waardedaling van de woning door de bouw van een extra kavel. De gemeente is van mening dat er, mocht er sprake zijn van waardedaling, een verzoek tot planschade ingediend kan worden. Voor het extra bouwkavel kan een principeverzoek ingediend worden, waarna dit verzoek integraal beoordeeld en gewogen kan worden..
- Een deel van de zienswijze van reclamant 3 over de aanleg van een verplichte groenstrook i.v.m. privacy en inkijk. De gemeente stelt dat er de mogelijkheid is tot het maken van een erfafscheiding waardoor het niet nodig is hiervoor een voorwaardelijke verplichting in het plan op te nemen. Daarnaast wordt er aan de westzijde al een natuurstrook aangelegd waardoor er al voorzien wordt in een natuurlijke afscheiding.
Reclamant 1 heeft zijn zienswijze ingetrokken.
d. Het bestemmingsplan Zone Sevenumseweg gewijzigd vast te stellen, zie ook de nota van wijzigingen;
Vervolg
Voor uw Raad is er na vaststelling van het bestemmingsplan geen verdere vervolgprocedure van toepassing.
Na vaststelling van het bestemmingsplan wordt het vastgestelde plan gepubliceerd en gedurende 6 weken ter inzage gelegd. Binnen deze termijn kan tegen deze vaststelling van het bestemmingsplan beroep worden ingediend bij de Raad van State.Bijlagen