Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Oordeelsvormende raadsvergadering

woensdag 5 februari 2020

19:00 - 20:30

Agendapunten

  1. 1

  2. 1.a

    Inspreker: de heer Geert Rutten, de namens de Fietsersbond
    Boodschap aan de raad: aanbieding knelpuntennota met petitie aangaande fietsvoorzieningen, door Fietsersbond Venlo Regio


    Portefeuillehouder: wethouder Pollux
    Sessievoorzitter: Gerrit Schuurs

  3. 2

  4. 2.a

    Portefeuillehouder: wethouder Pollux
    Sessievoorzitter: Gerrit Schuurs

  5. 2.b

  6. 3
    19.30 - 20.30 uur DOMEIN 3: Gezond & Actief Venlo
  7. 3.a

    Portefeuillehouder: wethouder Schatorjé
    Sessievoorzitter: Gerrit Schuurs


    Toelichting:
    Voorgesteld wordt aan het college toestemming te geven om de huidige Gemeenschappelijke Regeling (GR) Omnibuzz te actualiseren; de voorgestelde wijzigingen zijn technisch van aard.


    In 2016 zijn de nog niet deelnemende gemeenten uit Limburg, behalve Mook en Middelaar, toegetreden tot de bestaande GR Omnibuzz. Deze gewijzigde GR Omnibuzz is op 11 mei 2016 in werking getreden. De regeling bestaat inmiddels ruim 3 jaar en dient te worden geactualiseerd.


    Ten opzichte van de huidige GR Omnibuzz worden de volgende wijzigingen voorgesteld:

    1. Kort na de oprichting van de GR Omnibuzz hebben juristen aangegeven, dat er aanscherpen en verduidelijkingen nodig zijn bij een actualisatie van de GR. Die technische aanpassingen worden met dit voorstel doorgevoerd;
    2. Nieuwe (wettechnische) ontwikkelingen zijn verwerkt. Hierbij kan worden genoemd de herindeling van Nuth, Schinnen en Onderbanken tot Beekdaelen en de invoering van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) per 1 januari 2020;
    3. Vorig jaar hebben drie werkgroepen (Jeugd, Leerlingenvervoer en Begeleiding) geadviseerd om andere vormen van doelgroepenvervoer (nog) niet te integreren met Omnibuzz. Deze temporisering is akkoord bevonden door het DB en AB van Omnibuzz en is inmiddels verwerkt in het bedrijfsplan. Aanpassing dient ook te gebeuren in de GR.

    De eerste twee wijzigingen zijn technisch van aard. De derde wijziging is het gevolg van eerdere besluitvorming. Bij de Raadsconsultatie over de jaarstukken van de GR Omnibuzz op 29 mei 2019 is deze inhoudelijke wijziging aan bod gekomen. Over verdere ontwikkelingen van de GR Omnibuzz worden raadsleden minimaal twee keer per jaar bijgepraat door Omnibuzz tijdens regionale informatiebijeenkomsten.


    Voor een overzicht van de wijzigingen wordt verwezen naar de bijlagen 1 t/m 3.


    Omdat de GR Omnibuzz een regeling is van de verschillende colleges van burgemeester en wethouders, is ook het wijzigen van de GR een bevoegdheid van deze colleges.
    De colleges dienen hiertoe eerst de gemeenteraden toestemming te vragen (artikel 1 lid 2 Wet gemeenschappelijke regelingen). Deze toestemming wordt gegeven bij raadsbesluit. De gemeente Sittard-Geleen zal, als gemeente van vestiging, de wijziging bekendmaken in de Staatscourant. Na deze laatstgenoemde bekendmaking is de wijziging een feit.

  8. 3.b

    Portefeuillehouder: wethouder Vervoort
    Sessievoorzitter: Gerrit Schuurs


    Toelichting:
    De raad wordt voorgesteld om een business case op te laten stellen om een goed beeld te krijgen van de kosten en baten van een nieuw Jongeren Perspectief Fonds. Indien de business case positief uitvalt, wordt een pilot gestart om jongeren met problematische schulden te ondersteunen met dit fonds. Dit initiatiefvoorstel is in het college positief ontvangen.


    De doelstelling van het Beleidsplan “Actief uit armoede en schulden – integrale aanpak 2019-2022” is het voorkomen en tegengegaan van armoede en schulden en het stimuleren en versterken van de eigen kracht en (arbeids)participatie van mensen, waarbij eigen verantwoordelijk en zelfredzaamheid voorop staat. Dat betekent onder andere dat we de belemmeringen, die inwoners van de gemeente Venlo met een risico op armoede en schulden ervaren om volwaardig deel te nemen aan het maatschappelijk leven, zoveel mogelijk beperken en wegnemen. Jongeren met problematische schulden, die geen of onvoldoende inkomsten hebben, komen nu niet voor schuldhulpverlening in aanmerking. Ook deze jongeren zouden geholpen moeten kunnen worden met een schuldenzorgvrije toekomst.


    De gemeente Den Haag heeft daarvoor het Jongeren Perspectief traject ontwikkeld. In het traject worden de problemen van de jongeren op verschillende leefgebieden (zoals wonen, gezondheid, verslavingen en werk of school) integraal aangepakt. Daarnaast wordt de jongere geholpen met de sanering van de schulden zodat de jongere schuldenzorgvrij wordt. Daardoor kan de jongere gelijk gaan werken aan een beter perspectief, zonder de stress die gepaard gaat met schulden. Inmiddels is bekend dat veel jongeren die in Den Haag het traject hebben doorlopen, hard op weg zijn hun leven weer op de rails te krijgen in een relatief korte periode.